Τι είναι αδενοειδεκτομή;

Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων  είναι μια χειρουργική επέμβαση για να ξυρίσει τους αδενοειδείς αδένες (κρεατάκια). Αυτοί οι αδένες που βρίσκονται πίσω από τη μύτη σας και όταν διευρύνονται προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συχνά η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται ταυτόχρονα με την αμυγδαλεκτομη. Αδενοειδών εκβλαστήσεων αφαίρεση ονομάζεται επίσης αδενοειδεκτομή. Οι περισσότερες αδενοειδεκτομές γίνονται σε παιδιά.

 

Πώς η γίνεται αδενοειδεκτομή; Θα γίνει  οποιαδήποτε εξωτερική τομή στο παιδί;

Στο παιδί σας δεν θα γίνεί καμία εξωτερική τομή για τη χειρουργική επέμβαση και δεν θα αισθανθεί  πόνο.
Στο παιδί σας θα πρέπει να δοθεί γενική αναισθησία πριν από την επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αναίσθητο και δεν μπορεί να αισθανθεί πόνο.
Ο χειρουργός θα εισάγει ένα μικρό όργανο στο στόμα του παιδιού σας για να το στηρίξουν ανοικτά.
Ο χειρουργός θα αφαιρέσει τις αδενοειδείς αδένες με ένα ξέστρο (μια ιατρική συσκευή σε σχήμα κουταλιού) ή microdebrider (μια ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται για το κόψιμο  των μαλακών ιστών).
Αιμορραγία θα ελέγχεται με συσκευή ηλεκτροκαυτηριασμού, η οποαο θα απορροφήσει αίμα, και θα βοηθήσει στην καυτηρίαση.
Το παιδί σας θα μείνουν στην αίθουσα ανάρρωσης μετά την επέμβαση μέχρι να είναι σε εγρήγορση και μπορεί να αναπνεύσει εύκολα, βήχα, και να τα καταπιούν. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι λίγες ώρες μετά από την  επέμβαση.

 

Είναι το παιδί μου  πολύ μικρό για μια τέτοια χειρουργική επέμβαση;

Αν και το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων κορυφώνεται  σε ηλικία 7 ετών και ανακάμπτουν στη συνέχεια, υπερτροφικές  αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να δει κανείς από την ηλικία των 2 ετών και ακόμα και σε ενήλικες. Δεν είναι η ηλικία, αλλά η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που υπαγορεύει την ένδειξη της χειρουργικής επέμβασης.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εμπλέκονται σε χειρουργική επέμβαση;

Κίνδυνοι για τυχόν αναισθησία είναι: Αντιδράσεις σε φάρμακα, αναπνευστικά προβλήματα
Κίνδυνοι για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση είναι:
Αιμορραγία: Αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος και συμβαίνει πολύ σπάνια. Η αιμορραγία είναι πιθανό να συμβεί στις πρώτες ώρες της χειρουργικής επέμβασης και αν είναι αρκετά σημαντικό, το παιδί μπορεί και πάλι να ληφθούν για τη λειτουργία του θεάτρου και αιμορραγία σημείο μπορεί να καυτηριασμό.Μπορεί να απαιτηθείι ο ηλεκτροκαυτηριασμός της χειρουργημένης περιοχής και η μετάγγιση αίματος

Ποιες προφυλάξεις απαιτούνται μετά την επέμβαση;

Εάν η χειρουργική επέμβαση είναι μόνο αδενοειδεκτομή, τότε το παιδί σας μπορεί να εξέλθει την ίδια ημέρα ή μετά από μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Απαιτούν ρινικές σταγόνες, αντιβιοτικά, αντιαλλεργικά και παυσίπονο κατά την πρώτη εβδομάδα. Η διατροφή είναι ελεύθερη.