Τα ενέσιμα εμφυτεύματα (fillers) είναι η πιο δραστική λύση για το γέμισμα των ρυτίδων, των χειλιών, του στόματος και των παρειών. Επίσης χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα χείλη πληρέστερα καθώς και για να αυξηθεί ο όγκος των ζυγωματικών και του πηγουνιου. Μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες:
-Του αυτόλογου λίπους
-Των κολλαγόνων,
-Του υαλουρονικού οξέως, και
-Των συνθετικών εμφυτευμάτων.
Η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν απο τέσσερις (4) μήνες μέχρι και δύο (2) περίπου χρόνια. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και το υλικό που εγχύεται.

Από τα εμφυτεύματα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα εξής:

1) Εκείνα με βάση το υαλουρονικό οξύ των οποίων οι εμπορικές ονομασίες είναι:

• Belotero Balance
• HylaForm
• Juvederm Voluma XC
• Juvederm XC
• Juvederm Ultra
• Prevelle Silk
• Restylane
• Captique Restylane
• Teosyal
• Perlane

2) Τα συνθετικά ενέσιμα εμφυτεύματα

Αυτή είναι η μικρότερη κατηγορία εμφυτευμάτων και αποτελείται από συνθετικές ουσίες που δεν έχουν φυσική παρουσία στο δέρμα. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε συνδυασμό κάποιων υλικών που προσφέρουν ημι-μόνιμο αποτέλεσμα. Θυμηθείτε όμως ότι τα προϊόντα με πιο μακροχρόνια αποτελέσματα είναι πιθανότερο να προκαλέσουν παρενέργειες. Επιπροσθέτως όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, από έμπειρο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση. Εχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσει που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν.
Εμπορικές ονομασίες συνθετικών εμφυτευμάτων:
• Bellafill
• Radiesse
• Sculptra
• Silicone

3) Τα εμφυτεύματα αυτόλογου λίπους

Το λίπος είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία στην κατηγορία αυτή. Το δικό σας λίπος απομακρύνεται χειρουργικά από τους μηρούς, τους γλουτούς ή το στομάχι, υποβάλλεται σε ειδική φυγοκέντρηση, εμπλουτίζεται και στη συνέχεια εγχύεται με ένεση στο πρόσωπο. Τα δύο βήματα συλλογής και έγχυσης γίνονται σε μία συνεδρία με τοπική αναισθησία.
Οι πλούσιες σε αιμοπετάλια εγχύσεις πλάσματος (PRP mesotherapy) ("vampire lift") είναι ένας άλλος τύπος αυτόλογου εμφυτεύματος. Το αίμα μετά τη λήψη του, υποβάλλεται σε φυγοκέντρηση και εγχύεται με ένεση στο πρόσωπο ή στο σώμα. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν 12 έως 18 μήνες.

4) Τα εμφυτεύματα κολλαγόνου

Η πρώτη καθαρή μορφή κολλαγόνου που εξήχθη κυρίως από αγελάδες. Αν και λειτούργησε καλά και πρόσφερε φυσική εμφάνιση, τα αποτελέσματα δεν διαρκούσαν πολύ. Οι περισσότερες ενέσεις κολλαγόνου άρχισαν να διασπώνται ένα μήνα μετά τη θεραπεία. Τα εμφυτεύματα κολλαγόνου λόγω της υψηλής πιθανότητας αλλεργικής αντίδρασης απαιτούν προηγουμένως δοκιμές αλλεργικής αντίδρασης. Νέοι τρόποι επεξεργασίας του κολλαγόνου έχουν συμβάλει στη μείωση των κινδύνων. Επιπλέον, νέες μορφές συνθετικών κολλαγόνων καθιστούν αυτές τις ενέσεις ασφαλέστερες και πιο χρήσιμες σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των ενέσεων κολλαγόνου περιλαμβάνουν κάποιο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης (κυρίως για εκείνους που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πηγές αγελάδων), καθώς και μώλωπες και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.
Εμπορικές ονομασίες ενέσεις κολλαγόνου:
• Cosmoderm
• Evolence
• Fibrel
• Zyderm
• Zyplast

Τι να περιμένετε μετά την έγχυση;

Μετά από μια ένεση εμφυτεύματος, περιμένετε πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και ενδεχομένως φαγούρα. Η διόγκωση μπορεί να διαρκέσει έως και 36 ώρες. Εάν τα συμπτώματα αρχίσουν να χειροτερεύουν 1 έως 3 ημέρες μετά τη θεραπεία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Παρενέργειες και επιπλοκές

Όπως συμβαίνει με κάθε ιατρική πράξη, έτσι και στις εγχύσεις εμφυτευμάτων μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Ορισμένες επιπλοκές, όπως ο πόνος, τα σημάδια της βελόνας, οι μώλωπες και τα οίδημα, αναμένονται στην αμέσως επόμενη περίοδο μετά την επέμβαση. Ακόμη και κάποια ασυμμετρία αναμένεται εντός των πρώτων 2 εβδομάδων, αλλά συνήθως επιλύεται χωρίς παρέμβαση. Εάν η υπερκοκκίωση από το υαλουρονικό οξύ παραμένει, αρκετοί συγγραφείς ανέφεραν με επιτυχία τη χρήση υαλουρονιδάσης για τη θεραπεία του.Οι λοιμώξεις συμβαίνουν σπάνια και οφείλονται σε ακατάλληλη τεχνική. Μπορεί να έχουν άμεση ή καθυστερημένη έναρξη.
Άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας μπορεί να εμφανιστούν με οποιοδήποτε εμφύτευμα, αλλά αποτελούν κατά κύριο λόγο ένα ζήτημα με αυτά που προέρχονται από βοοειδή, ενώ μέχρι 3% των ασθενών αναπτύσσουν μια αντίδραση ευαισθησίας ακόμη και σε μια φυσιολογική δερματική δοκιμασία. Μια επιπλοκή ειδικά για το υαλουρονικό οξύ είναι το φαινόμενο Tyndall, το οποίο εμφανίζεται ως ένα μπλε σημάδι κάτω από το δέρμα λόγω μιας πολύ επιφανειακής έγχυσης. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί τοποθετώντας τη βελόνα μακριά από το επιθήλιο.
Όλα τα εμφυτεύματα αναμένεται να δημιουργήσουν κάποια μορφή ιστολογικής αντίδρασης που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Τα οζίδια και τα κοκκιώματα μπορούν να σχηματιστούν ως μέρος μιας φλεγμονώδους κοκκιωματώδους διαδικασίας και μπορεί να απαιτηθεί εκτομή αν δεν ανταποκρίνονται σε ενέσεις στεροειδών.
Έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπλοκές από ενέσιμα εμφυτεύματα και περιλαμβάνουν αναφυλαξία και δερματική νέκρωση. Ευτυχώς, αυτές οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Αμέσως μετά τη διάγνωση της ενδοαγγειακής ένεσης, η υαλουρονιδάση χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του προβλήματος σε 86% των περιπτώσεων. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν άμεση επούλωση.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Ανάλογα με την περιοχή που γίνεται η έγχυση του εμφυτεύματος και τον τύπο του, το αποτέλεσμα διαρκεί διαφορετικό χρονικό διάστημα.
Υαλουρονικό οξύ (Restylane,Perlane,Hylaform, Juvederm, Captique) διαρκεί περίπου 9 έως 12 μήνες.
Το αυτόλογο λίπος μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια.
Πολυγαλακτικό οξύ (Sculptra) μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια.
Aσβεστούχος υδροξυαπατίτης (Radiesse) το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 12 μήνες.
Κολλαγόνο (Artefill) το αποτέλεσμα διαρκεί τουλάχιστον 5 έτη.

Μετά την έγχυση;

Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για 24 ώρες, στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητες. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιεί ενυδατική κρέμα με δείκτη SPF 25.
Χρησιμοποιήστε αναλγητικά για ανακούφιση από τον πόνο όπως και τις κρύες κομπρέσες για τον έλεγχο του πόνου αλλά και του οιδήματος.
Αποφύγετε το μασάζ ή οποιδήποτε άλλο χειρισμό των περιοχών που έχουν υποστεί αγωγή για τουλάχιστον 24 ώρες, καθώς αυτό μπορεί να μετακινήσει τη θέση του εμφυτεύματος.
Εάν προκύψει μώλωπας, χρησιμοποιήστε ζεστές, υγρές κομπρέσες, όπως ένα υγρό πανάκι που έχει τοποθετηθεί σε φούρνο μικροκυμάτων για 5-10 δευτερόλεπτα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα σακουλάκια μαύρου τσαγιού επιταχύνουν την επούλωση.