Η υγιεινή της μύτης

αναρτήθηκε σε: Uncategorized | 0

Γιατί είναι τόσο σημαντικό η μύτη μας να λειτουργεί σωστά;

Κάθε μέρα σε έναν ενήλικο άνθρωπο περνούν από τη μύτη 18.000-20.000 λίτρα αέρα και φτάνουν στα πνευμόνια. Η μύτη κάνει τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Φιλτράρει τον αέρα και κατακρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια και τους αλλεργικούς κόκκους της γύρης.
  • Υγραίνει τον αέρα και προστατεύει τον λαιμό, τον λάρυγγα, τους βρόγχους και τα πνευμόνια από την ξηρότητα.
  • Θερμαίνει τον κρύο αέρα στη θερμοκρασία του σώματος πριν φτάσει στον λαιμό, στον λάρυγγα και τα πνευμόνια.
  • Χαρίζει ποιότητα στη φωνή και ομιλία μας.
  • Είναι το όργανο της όσφρησης με το οποίο καταλαβαίνουμε τις μυρωδιές του περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος αναπνέει από τη μύτη και μόνο συμπληρωματικά πρέπει να χρησιμοποιεί το στόμα του όταν κάνει έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Υγιεινή της μύτης

Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι πολύ σημαντικές για την υγιεινή της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Συμβάλουν  στην ταχεία και ομαλή μετεγχειρητική πορεία μετά από επεμβάσεις στην περιοχή. Με τις πλύσεις απομακρύνονται μικρόβια, σκόνες, κρούστες και ακαθαρσίες από τη μύτη οπότε και απελευθερώνεται το κροσσωτό επιθήλιο του ρινικού βλεννογόνου (φυσικός μηχανισμός άμυνας) και μπορούν να δράσουν τα σπρέυ και οι κρέμες σε μια καθαρή μύτη και επομένως να απορροφηθούν καλύτερα.

  • Πραγματοποιούνται με σύριγγα 20ml ή 60ml  και φυσιολογικό ορό σε συσκευασία 1 λίτρου.
  • Η πλύση της μύτης σε παιδιά με αμπούλες φυσιολογικού ορού δεν είναι ιδανικές για ρινικές πλύσεις, καθώς δεν ασκείται η απαιτούμενη πίεση για να φτάσει ο ορός στο πίσω μέρος της μύτης. Σε παιδιά η πλύση πρέπει να γίνεται με σύριγγα 5 ml σε κάθε ρουθούνι.
  • Για να γίνουν σωστά οι πλύσεις γεμίζετε τη σύριγγα με τον ορό και αφού απομακρύνετε την βελόνα, εισάγετε το ρύγχος της στην μύτη με το ρύγχος να κατευθύνεται προς το πλάγιο τοίχωμα της μύτης, σκύβετε στο νιπτήρα και αδειάζετε τη σύριγγα. Εναλλακτικά μπορείτε να στρέφεται το κεφάλι προς το πλάι 30 μοίρες, ώστε το ρουθούνι που γίνεται η πλύση να βρίσκεται προς τα πάνω. Επιτυχημένη είναι η πλύση εάν νιώθετε τον ορό να κατεβαίνει στο στόμα μας ή να πηγαίνει στο άλλο ρουθούνι, αλλά στην αρχή λόγω της πιθανής έντονης ρινικής συμφόρησης, δεν θα συμβαίνει αυτό.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σπρέυ από το φαρμακείο με φυσιολογικό ορό ή όπως διαφημίζονται «θαλασσινό νερό».
  • Υπάρχουν και ειδικές σύριγγες για ρινικές πλύσεις με μαλακό βύσμα σιλικόνης ή ειδικές συσκευές. Είναι κατάλληλες για ενήλικες και για παιδιά. Ωστόσο, και μια απλή σύριγγα είναι αποτελεσματική.
  • Παρόμοια, συσκευές αναρρόφησης των εκκρίσεων σε παιδιά, αναρροφούν μεν τις πιο εξωτερικές εκκρίσεις της ρινικής θαλάμης αλλά δεν καθαρίζουν επαρκώς τις εκκρίσεις στο πίσω, και πιο σημαντικό, μέρος της μύτης.
  • Η επιλογή μεταξύ ισότονου ή υπέρτονου (πιο πυκνού) διαλύματος, όπως και η σύσταση του διαλύματος ή ο εμπλουτισμός του με διάφορες ουσίες, πχ ευκάλυπτο, αλόη κ.α δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Γενικά όμως, προτιμάτε τα ισότονα διαλύματα τα οποία δεν ερεθίζουν την μύτη και είναι εξίσου αποτελεσματικά, καθώς σημασία έχει η μηχανική έκπλυση της μύτης για την απομάκρυνση εκκρίσεων, αλλεργιογόνων , μικροβίων και ερεθιστικών παραγόντων και για την ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου.

Η υγιεινή της μύτης αποτελεί μια συνήθεια που έχει αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Είναι εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη διαδικασία και αξίζει να γίνει μια καθημερινή συνήθεια ειδικά σε άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, χρόνια ρινοκολπίτιδα, διαταραχές όσφρησης, ρινικούς πολύποδες και ασφαλώς στα παιδιά όπου δεν έχουν αναπτύξει ακόμα λόγω ηλικίας, τη δεξιότητα του καθαρισμού της μύτης. Μπορεί να βιώνεται ως δυσάρεστη εμπειρία, ειδικά από ασθενείς με αυξημένα αντανακλαστικά, ή από μόνη της να μην υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα σε κάποιες παθήσεις,  αλλά τα πλεονεκτήματά της είναι αδιαμφισβήτητα σε συνδυασμό με άλλες τοπικές θεραπείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *