Οδηγίες μετά από Διαφραγματοπλαστική ή FESS

αναρτήθηκε σε: Uncategorized | 1

1.Ρινική Απόφραξη – Αίμα και βλέννη μέσα στη μύτη καθώς και οι εσωτερικοί πωματισμοί μπορούν να στερεοποιηθούν προκαλώντας ρινική απόφραξη και να δυσκολεύουν την αναπνοή. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η έκπλυση με φυσιολογικο ορό κάθε μία με δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει στη ρευστοποίηση και αποβολή των στερεοποιημένων εκκρίσεων. Η έκπλυση μπορεί αρχικά να οδηγεί σε αποβολή μεγάλης ποσότητας αίματος και στερεοποιημένης βλέννας. Στην αρχή η αποστράγγιση της μύτης θα έχει έντονα κόκκινο χρώμα, αλλά θα πρέπει να αλλάξει σε ροζ μέσα σε 24-72 ώρες. Αυτό είναι φυσιολογικό και η ποσότητα που αποβάλλεται θα πρέπει να μειώνεται κάθε μέρα. Η ρινική αναπνοή συνήθως βελτιώνεται σημαντικά μόλις αφαιρεθούν οι πωματισμοί. Μετά την αφαίρεσή τους, σπρέι φυσιολογικού ορού πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες και ακολούθως όσο χρειασθεί για τυχόν στερεοποιημένες βλέννες. Εκπλύσεις με σύριγγα συνήθως δεν είναι απαραίτητες σε αυτό το σημείο, αλλά μπορούν να συνεχισθούν, εάν χρειάζονται.

2.Δυσφορία μετά από χειρουργική επέμβαση – Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν μια κατάσταση αντίστοιχη με ένα σοβαρό κρυολόγημα, με ρινική συμφόρηση, ρινικές εκκρίσεις και πονοκέφαλο, για 1-2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος ως μέτριος σε βαρύτητα. Παυσίπονα μπορεί να χρειασθούν μέχρι και μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Αυτή η πίεση μπορεί να αυξηθεί κάπως κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Αυτά τα συμπτώματα προκύπτουν από αυξημένη διόγκωση και η συσσώρευση των εκκρίσεων κόλπων. Πάρτε, σύμφωνα με τις οδηγίες, το φάρμακο πόνου που έχει συνταγογραφηθεί για εσάς. ΜΗΝ πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη, ή οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν αυτά τα συστατικά, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

3.Φάρμακα – Μετά το χειρουργείο οι κόλποι είναι πιθανό να γεμίσουν με αίμα και βλέννη. Για να προληφθεί μια σοβαρή λοίμωξη, συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά. Πάρτε τα φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες, που έχουν συνταγογραφηθεί για εσάς.

4.Ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό – Μπορείτε δόθηκαν οδηγίες για τον καθαρισμό της μύτης σας με φυσιολογικό ορό εξάψεις. Εκτελώ φυσιολογικό ορό ξεπλένει στη μύτη τέσσερις φορές την ημέρα. Ο χειρουργός σας θα ενημερώσει πότε αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την χειρουργική επέμβαση, αλλά τυπικά θα πρέπει να ξεκινήσει το βράδυ. Αυτό θα κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τα πράγματα να θεραπεύσει τον ταχύτερο και άνετα όσο το δυνατόν από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Σχέδιο για να εκτελέσει ξεπλένει για 2-6 εβδομάδες, ανάλογα με το πώς να θεραπεύσει τα πράγματα μέσα στις κοιλότητες κόλπων. Μην σταματήσετε να εκτελεί αυτό μέχρι τον χειρουργό σας λέει ότι είναι εντάξει για να σταματήσει.

5.Ράμματα – Δεν είναι ασυνήθιστο να βρει κάποια θραύσματα βελονιά βγαίνει από τη μύτη μετά από χειρουργική επέμβαση διαφράγματος (όχι για κόλπων χειρουργική επέμβαση). Τα ράμματα τοποθετήθηκαν για να κλείσει το διάφραγμα και είναι απορροφήσιμα. Καθώς το σώμα τρώει τα ράμματα μακριά, θα το κάνουν λύνω τους ζυγούς. Αν κρέμονται έξω και ενοχλητικό, μπορείτε να τραβήξετε απαλά σε αυτό ή το κόβουμε μακριά, όπου μπορείτε να το δείτε.

6.Μετεγχειρητικές Επισκέψεις στον Χειρουργό σας – Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε όλα τα μετεγχειρητικά ραντεβού. Κατά τις επισκέψεις αυτές, ο χειρουργός

θα καθαρίσει και να εξετάσει λειτουργική περιοχή σας. Η συχνότητα των επισκέψεων αυτών ποικίλλει, ανάλογα με το ποσοστό σας επούλωσης των πληγών. Εμείς

συνιστούμε να φάτε πριν από την άφιξη για το ραντεβού σας και να πάρετε το φάρμακο πόνου σας μία ώρα πριν την πρώτη και τη δεύτερη επίσκεψή σας στο ιατρείο. Καλό είναι να έχετε κάποιον να σας οδηγήσει.

7.Δίαιτα – Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια ναυτία ή ακόμη και έμετο για 1-2 ημέρες μετά τη λήψη γενικής αναισθησίας. Μόλις αυτό υποχωρήσει ο ασθενής μπορεί να λάβει κανονική δίαιτα. Είναι καλύτερο να αποφεύγονται ζεστά υγρά για τρεις με τέσσερεις ημέρες μετά το χειρουργείο, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αιμορραγίας.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δραστηριότητα – Ακόμα κι αν η χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας φαίνεται μικρή, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης για την επούλωση.                                        Μείνετε στο σπίτι τις πρώτες μέρες και μέχρι να δει στο γραφείο για την πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη. Αυξήστε σταδιακά τις δραστηριότητες σας σε περίοδο μίας εβδομάδας. Εάν εγκριθούν από τον χειρουργό σας πιο έντονες σωματικές δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, τζόκινγκ, αεροβική γυμναστική, μπορεί να επαναληφθεί μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες. Αλλά αποφύγετε το σκύψιμο και την άρση βαρέων αντικειμένων κατά τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες. Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν την πίεση στο σημείο της επέμβασης.

Μην φυσήξετε τη μύτη σας – Είναι σημαντικό να μην φυσήξετε τη μύτη σας. Μπορείτε να μυρίσουν πίσω εκκρίσεις.                  Φυσήξετε τη μύτη σας δίνει πάρα πολλή πίεση στο σημείο της επέμβασης και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Συνήθως μπορείτε να φυσήξει σας μύτη μετά την πρώτη ή τη δεύτερη επίσκεψη στο γραφείο. Παρακαλώ ελέγξτε με το γιατρό, ενώ είστε στο γραφείο για να αποκτήσουν

Φτάρνισμα – Εάν πρέπει να φτερνίστείτε κάντε το με το στόμα ανοιχτό. Αυτό θα μειώσει την πίεση και τη δυσφορία της χειρουργημένης περιοχής.

Μπάνιο – Αποφύγετε το καυτό μπάνιο κατα την πρώτη εβδομάδα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΕΤΗ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Κρατήστε το κεφάλι ανυψωμένο με 2-3 μαξιλάρια. Η θέση αυτή θα βοηθήσει τη μείωση του οιδήματος και επιτρέπει την καλύτερη αποστράγγιση των εκκρίσεων.

Χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα στο κομοδίνο σας για την πρώτη εβδομάδα συμβάλλεται στην ανακούφιση της ξηρότητας.

Καταναλώστε άφθονα υγρά, όπως χυμούς, νερό και τσάι.

Μπορεί επίσης να θέλετε να έχουν κάποιο βάλσαμο για τα χείλη και τη σκληρή καραμέλα σε ετοιμότητα για να διευκολύνει την

ξηρότητα που προκαλείται από αυξημένη αναπνοή στόμα.

Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  1. Οφθαλμικά προβλήματα, όπως απώλεια της όρασης, διπλωπία, μαύρα μάτια ή αυξημένο οίδημα (πρήξιμο) των ματιών.
  2. Δυσκαμψία του αυχένα (αν δεν είστε σε θέση να αγγίξετε το πηγούνι στο στήθος σας) που συνοδεύεται από πυρετό, υπερβολική κόπωση, και πονοκέφαλο.
  3. Πυρετός πάνω από 38,2 C.
  4. Yπερβολική αιμορραγία από το στόμα ή τη μύτη.
  5. Αυξημένο άγχος ή αλλαγές στη συμπεριφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *